Gua Sha

Gua Sha är en unik metod inom Traditionell Kinesisk medicin. Den är vanligt förekommande i Asien. På Kinesiska betyder ”Gua” skrapa eller skapa friktion på ytan. ”Sha” beskriver de eksemliknande märkena som uppträder på det skrapade området. En person kan ha mer eller mindre Sha, beroende på omfattning av stagnation/svullnad som finns i hudmembranet. Vanliga ställen att finna Sha är vid nacke/axlar/rygg/arm.

Denna skrapterapi utförs på hud och muskler med sämre cirkulation som i sin tur orsakar smärta eller stelhet. Ofta sker denna skrapning längs kroppens meridianer eller på kroppens akupunkturpunkter som står i direkt förbindelse med kroppens organ på insidan av kroppen.

Fördelarna med Gua Sha är många: cirkulerar stagnerat blod, ökar cirkulationen till huden och musklerna, löser upp kroppens giftiga avfallsprodukter (slaggprodukter i vävnaden som orsakar smärta), leder nytt blod till den stagnerade vävnaden. Vid Gua Sha-behandling sker en bristning i underhudskapillärerna och en rodnad uppstår. Rodnaden kan variera i färg beroende på hur dålig cirkulationen är i det området.

Gua Sha är mycket effektiv vid stela och ömma muskler, smärta, luftvägsproblem, matsmältningsproblem, sömnstörningar, huvudvärk, ischias, ryggskott, tennisarmbåde mm.
Gua Sha anses förbättra immunförsvaret och används framgångsrikt vid förkylningar och feber.
Gua Sha är en adaptogen teknik, dvs balanserande. Den svalkar en kropp som är för varm och den tillför mer värme till en frusen kropp.
Gua Sha är en mycket säker och pålitlig metod och det finns inga biverkningar.

Förhållningsregler:

Efter behandling är det viktigt att hålla det skrapade området ifrån vind och kyla.
För att driva ut slaggprodukter som frigörs vid skrapningen rekommenderas att dricka mycket vatten, gärna rumstempererat som inte kyler kroppen.
Gärna lite stretchning efter behandlingen, men ej kraftig fysisk träning nära inpå en behandling.
Sova med tröja på om natten och vara uppmärksam på att inte sova i drag.
Observera smärtan de kommande dagarna så du kan berätta för din terapeut.
Observera att det behandlade området återgår till normal hudfärg inom 2-4 dagar.